COVID-19

Скъпи клиенти ,

 

В резултат на текущата ситуация, свързана с COVID-19, горещо ви препоръчваме винаги да проверявате правилата за пътуване на официалните уебсайтове, преди да предприемете пътуване.
Възможно е, да не ви бъде позволено да влезете в страната на местоназначение (ако не сте гражданин / местно лице на страната на пристигане) или ще се прилага карантина при пристигането.
Също така може да има ограничения за пътници от определени националности, прилагани от органите на съответната държава. Правилата се променят ежедневно, затова винаги се уверете, че разполагате с най-актуалната информация.

Пълният списък с ограничения за пътуване както и подробна информация за специалните пропускателни режими за пътници, които са пребивавали на територията на държави с регистриран голям брой заразени с  COVID-19 може да намерите на следния линк:

https://www.iatatravelcentre.com/international-travel-document-news/1580226297.htm

Информация за пътуванията, както и индексът на риск при пътуване в различните държави, може да бъде намерена и на сайта на МВнР – в рубриката за „Съобщения на Ситуационния център“ (  https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/listing ), както и в рубриката „Пътувам за“ за всяка отделна държава https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo

Телефони за контакт със Ситуационен център на МВнР: 02 948 24 04,  02 971 38 56

Описание на забраните за влизане на територията на Република в България, влизащи в сила от 20.03.2020:

Временно се забранява влизането на граждани от страни извън Европейския съюз на територията на България. Мярката е наложена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и влиза в сила от 00:00 часа на 20 март до 17.04.2020 г., включително. В този период се забранява достъпа на всички граждани на трети страни през всички гранични пунктове и с каквито и да са транспортни средства, включително въздухоплавателни, морски, железопътни и шосейни.

Пълния текст на Заповедта, може да намерите тук: http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/03/19/rd-01-138_vremenno_zabraniava_vlizaneto_na_teritoriiata_na_rb_na_grazhdani_ot_treti_strani.pdf

Предходната забрана за влизане на територия на Република България, остава в сила:

От 18 март временно се забранява влизането в България на лица от 16 държави заради разпространението на COVID-19.
Забраната се отнася за пътници, пристигащи у нас от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.

Изключени от нея са българските граждани, членовете на техните семейства, както и лицата със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства. Забраната ще остане в сила до изричната ѝ отмяна.

 1. На голяма част от летищата по света е въведена допълнителна проверка за сигурност с проверка на температурата на пасажерите. Ако имате температура или не се чувствате добре при пристигане или в междинното летище, най-добре е незабавно да потърсите медицинска помощ. Допълнително преди да кацнете, в по-голяма част от Европейските държави, ще Ви бъде изискано да попълнете следната форма https://www.iata.org/contentassets/07a397c1164d45e794c22949c75a95ac/public-health-passenger-locator-form.pdf
 2. Важно е да знаете, че ако пристигате от регион със голям брой заболели (Китай, Италия, Южна Корея, Иран и др.) след влизане в страната, българските здравни власти ще ви поставят под 14-дневен карантинен период според настоящите условия и препоръки на Министерство на Здравеопазването;
 3. Ако се притеснявате да пътувате и желаете да промените Вашите планове, нашият екип следи политиките на всички авиокомпании и ще Ви съдейства в защита на Вашите интереси и права;
 4. Анулации и промени са възможни само преди датата на заминаване по вашия самолетен билет. В противен случай е възможно да нямаме права за промени или анулации по пътуването. В тази връзка ви съветваме да се свържете с обслужващия Ви офис не по-късно от 24 часа преди Вашия полет;

  

NEW от 27.04.2020г.: Възможно е по време на проверките преди полет от България на летище да бъдат поискани допълнителни медицински документи, удостоверяващи здравния статус на пътуващите. В тази връзка е необходимо да проверите предварително изискванията, касаещи конкретния полет, за да избегнете отказ от качване на борда!

Пълен списък с въведени мерки по отношение на влизане и излизане на територията на 90 държави: List90countries

Информацията ще се актуализира и на страницата на Министерството на Външните Работи: https://mfa.bg/bg/customnews/main/24736

*За високо рискови зони се определят всички летища в държави, обозначени като такива на интернет-страницата на Агенцията на ЕС за авиационна безопасност – EASA. Актуален списък на високо рисковите зони и летища може да бъде намерен на следния линк: Летища във високо рискови зони в Европа

 

Във връзка с разпространението на COVID19, бихме искали да ви запознаем с политиката на авиокомпаниите за всяко пътуване:

Bulgaria Air: България Еър въвежда следните промени от 16 април 2020:

1/ПРИ АНУЛИРАНИ ПОЛЕТИ:

За всички пътници, с анулирани полети авиокомпанията предлага следните опции, напълно безплатно:

  • Да запазите билета с отворени дати за пътуване до 1 година от издаване на оригиналния билет с допълнителна възможност за избор, на която и да е от директните дестинации на Bulgaria Air. Към това предложение, авиокомпанията предлага допълнително следните бонуси:
  •  
  • Въвежда се и възможност пътник да преотстъпи самолетния си билет на друг, желаещ да пътува
  • Паралелно с това всеки, който иска да препланира полета си или да преотстъпи билета си на друг, ще получи и възможност да избере безплатно една услуга от портфолиото на авиокомпанията – upgrade до бизнес класа, превоз на 1 допълнителен бр. регистриран багаж до 23 кг, избор на седалка с повече пространство, превоз на домашни любимци или на непридружени деца
  • Ако пътник по анулиран поле, желае да резервира нови дати за пътуването си и в същото време да направи резервация за друг пасажер, на същия полет, то цената на самолетния билет гарантирано от авиокомпанията няма да надвишава цената на билета на пътника по анулирания полет
  • Моля, обърнете внимание, че за да се възползвате от предоставените възможности, е необходимо да се свържете с нас като издател на билета до 24 часа преди първоначално планираната дата на пътуването.*
 • Временно се преустановява възможността за автоматично възстановяване на суми за самолетни билети по анулирани полети на България Еър. Възможност за подавания на искания за възстановяване на суми по билети е отворена, но заявките ще бъдат обработвани на по-късен етап, като очакванията са процеса да се забави с месеци.

*Пътници, които не са уведомили за решението си да отменят пътуването си до 24 часа преди  излитане на полета си,  ще се считат за неявили се на съответния полет. Промени на билети на неявили се пътници за полет ще бъдат извършвани по условията на закупения билет.

2/  ПРИ НЕАНУЛИРАНИ ПОЛЕТИ:

За всички пътници, които искат да отложат или отменят пътуванията си , България Еър предлагат избор от по-долу цитираните опции, при спазване на следните условия:

 • Самолетният билет е издаден за полет/и не по-късно от 13 май 2020 г.
 • Пътника е взел решение и е информирал за него авиокомпанията чрез своя агент не по-късно от 24ч преди полета**

– Може да ползва билета за бъдещо пътуване в рамките на 1 година след издаването му.

– Смяна на дата ще бъде извършена без такса за промяна

– Възможно е да има доплащане до по-висока тарифа, при извършване на промяната.

– При желание билета може да се ползва и по всяка една директна дестинация на България Еър, както и да се промени име на пътник по издаден билет, като по този начин да бъде преотстъпен на друг човек. Промените подлежат на допълнително доплащане.

 •  Възможност за подавания на искания за възстановяване на суми по билети с не анулирани полети е отворена, като условията и сумата за възстановяване ще са съобразени с условията на тарифата, по която е издаден самолетния билет. Заявките ще бъдат обработвани на по-късен етап, като очакванията са процеса да се забави с месеци.

** Пътници, които не са уведомили за решението си да отменят пътуването си до 24 часа преди  излитане на полета си,  ще се считат за неявили се на съответния полет. Промени на билети на неявили се пътници за полет  ще бъдат извършвани по условията на закупения билет

 

Lufthansa , Austrian Airlines , Swiss Airlines  , Eurowings :

 • Lufthansa и SWISS намаляват своите полетни графици за периода от 4 до 17 май 2020 г.
  Austrian Airlines и Air Dolomiti удължават временното спиране на полетните операции до 17 май 2020 г.
  Brussels Airlines вече обявиха, че няма да възобновят полети преди 15 май 2020 г.
 • От 23.03.2020 Авиокомпаниите от Lufthansa Group временно деактивират функцията за директно възстановяване на средства (refund) на билети по техни полети, във всички системи за резервации, както и на уебсайтовете на авиокомпаниите. Предлага се алтернативна възможност за подаване на искания за възстановяване на суми за билетите, които ще бъдат обработени на по-късен етап, като съществува вариант отговора да се забави с месеци или до пълното  възстановяване на оперативната им дейност.
 • От 30.03.2020 ( актуализирани промени от 21 април 2020) авиокомпаниите от Lufthansa Group предлагат нова консолидирана политика (TWP 2011) с още по-гъвкави опции за промяна или преиздаване на самолетните билети. Това важи и за пътниците, които не са успели да отменят първоначално резервирания си полет (no-show). Тази нова политика (TWP 2011) се отнася за всички самолетни билети, издадени до 19 април 2020г. и замества всички предишни правила:
 • Всички пътници със закупени билети за полет преди 30 април 2021 г., които все още не желаят да се ангажират с нова дата на пътуване и дестинация, могат да променят своя полет без глоба до 31 август 2020 г., отново за полети до 30 Април 2021г.
 • А за всички пътници със закупени билети за полет преди 31 декември 2020 г. ,които все още не желаят да се ангажират с нова дата на пътуване и дестинация, могат да променят своя полет без глоба до 31 август 2020 г.- и също така ще получат отстъпка в размер на 50 EUR / USD 50 / CHF 50 *- *отстъпката ще бъде изчислена със съответната равностойност в BGN
 1. С тези подобрени възможности за промени, пътниците могат да бъдат много по-гъвкави, когато правят своите планове за пътуване по време на тази изключителна ситуация. Пътниците на отменени полети, които не се възползват от нито една от опциите за промяна, ще могат да получат възстановяване на билетите си само на по-късен етап. Възстановяването на билети за възстановими тарифи все още е позволено по всяко време според условията на тарифите.
 2. Новите правила на Lufthansa Group за промяна без глоба, са приложими за всички анулирани и не анулирани полети от страна на авиокомпания, ако отговорят на следните условия:
 • Самолетният билет трябва да е издаден до 19 април 2020
 • За полети до 30 април 2021
 • Позволява се една безплатна промяна
 • Вариант 1 за пътници, които вече знаят кога искат да летят – билета им се и променя или преиздава безплатно, за по-късна начална дата на пътуване, но не по-късна от 30 април 2021Условия за промяна по Вариант 1:
  • Промяната на дати трябва да се направи в рамките на 14 дни от датата на анулацията
  • Промяна на летищата на излитане и кацане не е позволена
  • Новите полети трябва да са в същата класа като в оригинално издадения билет, освен ако новите дати не са в период +/-3 дни от оригиналните
  • Промяната на дата е без глоба
  • В случай на частично използвани билети, валидността на оригинално издадения билет се игнорира и се прилага валидност за полети до 30 април 2021г
 • Вариант 2 за пътници, които все още не знаят новата дата на пътуване и / или дестинация – възможност за промяна без глоба на съществуващия билет трябва да бъде завършена на или преди 31 август 2020 г. за новите дати на пътуване (не по-късно от 30 април 2021г.) и новия маршрут.
 • И при двата варианта важат следните условия:
 • Промяната на съществуващия билет трябва да бъде завършено на или преди 31 август 2020 г. за новите дати на пътуване и новия маршрут.
 • Новата начална дата на пътуване трябва да бъде преди или на 31 декември 2020, за да получат допълнително отстъпка от 50€*
 • (Ако общата цена (тарифа + такси) на новия билет е по-висока от общата цена на съществуващия билет, доплащането се намалява с 50 EUR / USD 50 / CHF 50 *. Ако общата цена на новия билет е по-ниска от общата цена на съществуващия билет, клиентът ще получи остатъчна стойност до 50 EUR / USD 50 / CHF 50 *, която може да бъде възстановена. Моля, обърнете внимание: Ако както новата, така и първоначалната нетна тарифа (без данъци / такси и доплащания) са по-ниски или равни на 50 EUR / USD / CHF, отстъпката не се прилага и не може да бъде издадена и остатъчна стойност EMD.) или
 • Новата начална дата на пътуване трябва да бъде между 01 януари 2020 и 30 април 2021г без да се ползва отстъпка
 • Глоба за промяна няма да бъде прилагана
 • Началната и крайна точка на пътуването могат да бъдат променяни, с изключение на промяната на вътрешни полети към международни и обратно
 • Стойността на новата тарифа във всеки случай трябва да бъде преизчислена, ако е необходимо да се заплати разликата, напр. в случай на нов маршрут, нова класа или сезон на пътуването
 • Смяната на пътник/Промяна на име не е разрешена
 • Прилагат се условията на новата тарифа, в случай на следваща промяна на билета
 • Тези промени са разрешение и по билети, които вече са преиздадени, поради анулиран по-рано полет
 • Тези правила са приложими и за пътници, които вече са били no-show на техния първоначално издаден полет

*отстъпката ще бъде изчислена със съответната равностойност в BGN

!Очакваме скоро допълнителни инструкции от страна на LH Group за техническото изпълнение на възможността за промяна на билет с 50€ отстъпка!

 • NEW: (TWP 2012) Нова политика, касаеща всички самолетни билети, издадени в периода 20 април 2020 до 15 май 2020г:Новите правила на Lufthansa Group за безплатна промяна или преиздаване, са приложими за всички анулирани и не анулирани полети от страна на авиокомпания, ако отговорят на следните условия:
  • Самолетният билет трябва да е издаден в периода 20април 2020 до 15 май 2020
  • За полети до 30 април 2021
  • Позволява се една безплатна промяна

  *В допълнение, всички тарифи на Austrian Airlines, Lufthansa, SWISS, Brussels Airlines и Air Dolomiti * са с променени условия от началото на април 2020г и вече позволяват промени.. Това се отнася за всички канали за дистрибуция, както и за тарифи като тарифите на Economy Light (LGT и LQ) , тарифата за Business Saver (BXX) и други публикувани и непубликувани / частни тарифи. Благодарение на тази гъвкавост на билетите са възможни и множество преиздавания. Моля, обърнете внимание, че може да се изисква такса за преиздаване.

  1. АНУЛИРАНИ ПОЛЕТИ:
  • Вариант 1: Ако полетът бъде отменен, се предлага възможност за промяна на датата на полета без глоба в рамките на 14 дни след отмяната на полета, съгласно правилата за анулирани полети (OS / LH / LX) или SN INVOL. Билета се променя или преиздава без глоба, за по-късна начална дата на пътуване, но не по-късна от 30 април 2021

  Условия за промяна по Вариант 1:

  • Промяната на дати трябва да се направи в рамките на 14 дни от датата на анулацията
  • Промяна на летищата на излитане и кацане не е позволена
  • Новите полети трябва да са в същата класа като в оригинално издадения билет, освен ако новите дати не са в период +/-3 дни от оригиналните
  • Промяната на дата е без глоба
  • В случай на частично използвани билети, валидността на оригинално издадения билет се игнорира и се прилага валидност за полети до 30 април 2021г

   

  • Вариант 2 за пътници, които все още не знаят новата дата на пътуване и / или дестинация – безплатната промяна на съществуващия билет трябва да бъде завършена на или преди 31 август 2020 г. за новите дати на пътуване (не по-късно от 30 април 2021г.) и новия маршрут.

  Условия за промяна по Вариант 2:

  • Промяната на съществуващия билет трябва да бъде завършено на или преди 31 август 2020 г. за новите дати на пътуване и новия маршрут.
  • Новата начална дата на пътуване трябва да бъде преди или на 31 декември 2020, за да получат допълнително отстъпка от 50€* (Ако общата цена (тарифа + такси) на новия билет е по-висока от общата цена на съществуващия билет, доплащането се намалява с 50 EUR / USD 50 / CHF 50 *. Ако общата цена на новия билет е по-ниска от общата цена на съществуващия билет, клиентът ще получи остатъчна стойност до 50 EUR / USD 50 / CHF 50 *, която може да бъде възстановена. Моля, обърнете внимание: Ако както новата, така и първоначалната нетна тарифа (без данъци / такси и доплащания) са по-ниски или равни на 50 EUR / USD / CHF, отстъпката не се прилага и не може да бъде издадена и остатъчна стойност EMD.) или
  • Новата начална дата на пътуване трябва да бъде между 01 януари 2020 и 30 април 2021г без да се ползва отстъпка
  • Глоба за промяна няма да бъде прилагана
  • Началната и крайна точка на пътуването могат да бъдат променяни, с изключение на промяната на вътрешни полети към международни и обратно
  • Стойността на новата тарифа във всеки случай трябва да бъде преизчислена, ако е необходимо да се заплати разликата, напр. в случай на нов маршрут, нова класа или сезон на пътуването.
  • Смяната на пътник/Промяна на име не е разрешена
  • Прилагат се условията на новата тарифа, в случай на следваща промяна на билета
  • Тези промени са разрешение и по билети, които вече са преиздадени, поради анулиран по-рано полет
  • Тези правила са приложими и за пътници, които вече са били no-show на техния първоначално издаден полет

  *отстъпката ще бъде изчислена със съответната равностойност в BGN

   

  1. НЕ АНУЛИРАНИ ПОЛЕТИ:

  Пътниците на не анулирани полети на авиокомпаниите от Lufthansa Group с издадени билети в периода 20 април 2020 до 15 май 2020г., но имат притеснения да летят, имат възможност да променят своите дати или маршрут на пътуване при следните условия:

  • Имат право на една промяна без глоба
  • Промяната трябва да бъде завършена преди датата на първия полет в оригинално издадения билет
  • Стойността на новата тарифа във всеки случай трябва да бъде преизчислена, ако е необходимо да се заплати разликата, напр. в случай на нов маршрут, нова класа или сезон на пътуването.
  • Новото начало на пътуването трябва е с дата на и не по-късно от 30 април 2021г
  • Промяна на маршрута не е разрешена, освен ако не се разрешава от условията в оригинално издадения билет
  • Бонуси при промяна на не анулирани полети на Lufthansa Group, няма да бъдат прилагани

 

Qatar Airways:

Въвеждат се промени по двете нови политики в сила от 23 април 2020, (които заместват предходните от дата 25 март 2020г) :

I.Passengers Guidelines (REF No 1059 vol.1.6) : Отнася се за пътници с резервации по маршрути с:

  • Затворени летища (съгласно приложението 1 в политиката)
  • Рестрикции за пътуване (съгласно приложението 2 в политиката)
  • Анулация на полети
  • Промяна на разписание
  • Промени и/или анулации на круизи
  • Промени и/или анулации на събития
  • Qatar Stopover продукт в Доха
  • Анулирано настаняване на Летище Доха във връзка с STPC продукт
  • Приложенията на QR, може да видите тук: QR_Appendix1_2
  • Новата политика се прилага за билети издадени до 30.09.2020 и дата на отпътуване до 30.09.2020

За пътниците със засегнати полети, според горните условия, се позволяват следните опции:

  • Опция 1: Може да се направи промяна на дата/маршрут без глоба и доплащане по желание на пътника, като се спазят следните условия:
   • Опция 1 се прилага при промяна на дата, като се запазват същите маршрут, летища на излитане и кацане, и продължителност на пътуването
   • Опция 1 се прилага при промяна на маршрут като се спазва следното условие: Премаршрутирането е позволено за летище в рамките на държавата по първоначалното пътуване или в радиус до 500 мили.
   • При незапочнало пътуване: новата дата на пътуване се определя в рамките на 1 година спрямо датата на издаване на самолетния билет или спрямо разрешения максимален престой в тарифата на билета, която дата е по-напред във времето
   • При започнало пътуване(частично използван билет): новата дата на пътуване се определя в рамките на 1 година спрямо първия пролетян полет на самолетния билет или спрямо разрешения максимален престой в тарифата на билета, която дата е по-напред във времето
 •  
 •  
   • Промяна за полети с дати на пътуване преди или на 30 септември 2020г.: промяната е безплатна като отпадат доплащания за разлика в тарифите, таксите, глоба за промяна, глоба за неявяване на първоначалния полет (no-show). Единственото изискване е за спазване на класата на издаване на билета Икономична се променя в Икономична и Бизнес се променя в Бизнес.
   • Промяна за полети с дати на пътуване на или след 01 октомври 2020г.: не се заплаща глоба за промяна, но пътника ще дължи всички разлики в тарифи и такси между новия и стария билет, както и ако е необходимо друго доплащане
   • Промяна на самолетни билети с полет/и на отпътуване преди или на 30 септември 2020 и с полет/и на връщане на или след 01 октомври 2020: промяната е безплатна като отпадат доплащания за разлика в тарифите, таксите, глоба за промяна, глоба за неявяване на първоначалния полет (no-show). Единственото изискване е за спазване на класата на издаване на билета Икономична се променя в Икономична и Бизнес се променя в Бизнес.
 •  
 •  
  •  
 • Опция 2: За всички пътници, които не могат да решат отсега за коя дестинация и дата, ще променят пътуването си, Qatar Airways предлага да преобразува заплатената сума за самолетен билет във ваучер за бъдещо пътуване + бонус 10% от тарифата и таксата гориво (YQ/YR)в рамките на 1 година:
 •  
 •  
   • На пътниците се позволява да анулират билетите си и да получат ваучер на стойността на заплатения билет
   • Получават бонус 10% от стойността на тарифата и YQ/YR таксата от билета
   • Валидността на ваучера ще е в срок от 1 календарна година от денят на издаването му
   • NEW: Всички издадени ваучери в периода 01.03 – 25.03.2020, ще бъдат преиздадени след 01 май 2020г., за да се включи бонуса от 10%
 • Опция 3: Пълно възстановяване на заплатената сума: за пътниците, за които горните 2 опции не са удовлетворителни:
 •  
   • На пътниците се позволява да анулират билетите си и да получат заплатената сума в оригиналната форма на плащане
   • Глоба за рифънд няма да бъде събирана
   • Глоба за неявяване на полет (no-show) при вече започнало пътуване, няма да бъде събирана
   • Невъзстановимите летищни такси няма да бъдат възстановявани
   • Опцията е приложима за всички тарифи: Refundable и Non-refundable
 • Забележка: Смяна на имена не е разрешена в нито един случай.

II.Travel with Confidence (REF No 1052) : Отнася се за пътници с не засегнати полети, но притесняващи се да пътуват:

 • Политиката се прилага за всички нови и съществуващи резервации с дата на пътуване до 30.09.2020 и дата на издаване на самолетен билет до 27.09.2020. За пътниците, отговарящи на горните условия, се позволяват следните опции:
 • Опция 1: Може да се направи промяна на дата/маршрут без глоба по желание на пътника, като се спазят следните условия:
  • При незапочнало пътуване: новата дата на пътуване се определя в рамките на 1 година спрямо датата на издаване на самолетния билет или спрямо разрешения максимален престой в тарифата на билета, която дата е по-напред във времето
  • При започнало пътуване(частично използван билет): новата дата на пътуване се определя в рамките на 1 година спрямо първия пролетян полет на самолетния билет или спрямо разрешения максимален престой в тарифата на билета, която дата е по-напред във времето
 • Промяната трябва да се направи не по-късно от 3 дни преди датата на първият неизползван полет.
 • Промяната се прилага при спазването на класата на издаване на билета Икономична се променя в Икономична и Бизнес се променя в Бизнес.
 • Прилагат се всички стандартни условия на тарифата на първоначално издадения билет, тълкуват се като промяна по желание на пътника.
 • Новата дата на пътуване не трябва да противоречи на стандартните условия на тарифата.
 • При наличие на разликата в тарифите или таксите между новия и първоначално издадения билет, доплащанията ще бъдат дължими от пътника. В случай, че новата тарифа е по-ниска от тази в оригинално издадения билет, разликата не се възстановява.
 • Глоба за промяна няма да бъде дължима от пътника.
 • Опция 2: За всички пътници, които не могат да решат отсега за коя дестинация и дата, ще променят пътуването си, Qatar Airways предлага да преобразува заплатената сума за самолетен билет във ваучер за бъдещо пътуване + бонус 10% от тарифата и таксата гориво (YQ/YR)в рамките на 1 година:
 •  
   • На пътниците се позволява да анулират билетите си и да получат ваучер на стойността на заплатения билет
   • Глоба за анулация няма да бъде дължима от пътника
   • Получават бонус 10% от стойността на тарифата и YQ/YR таксата от билета
   • Валидността на ваучера ще е в срок от 1 календарна година от денят на издаването му
   • Невъзстановимите летищни такси няма да бъдат възстановявани
   • На всички пътници, които вече имат издадени ваучери по предходните правила в периода 01 до 25 март 2020, ваучерите ще бъдат преиздадени с допълнителните 10% от тарифата и таксата гориво, добавени към стойността на новия ваучер

В случай, че нито една от опциите не е приемлива за пътниците, авиокомпанията позволява рефънд на билета, извън посочената политика, според условията на тарифата в издадения билет. Важно е да се отбележи, че в този случай, се гледа на отказа от пътуване, като пожелан от пътника и никакви преференции от посочените политики не могат да бъдат приложени.

Al Italia

Пътниците, притежаващи билети Alitalia (055), резервирани по полети на Alitalia (AZ), които са отменени поради продължаващи извънредни обстоятелства, свързани с коронавируса (COVID-19), имат право да поискат:

 • При анулирани или променени полети:

ПРОМЯНА НА ДАТА ИЛИ ПРЕМАРШУТИРАНЕ

Промяната на дата е без такса.

 • При резервиране на полет, опериран от Алиталия, се резервира оригиналната резервационна класа, или първата възможна, в същата кабина на обслужване.
 • При резервиране на полет, опериран от друг превозвач, но с номер на Алиталия, се резервира оригиналната резервационна класа в същата кабина на обслужване
 • Премаршутиране – Пътниците, притежаващи билети на Alitalia за временно прекъснати полети, с поне един AZ полетен сегмент, могат да бъдат премаршутирани по полетите, изброени в RE-ROUTING SECTION в AlitaliaConnect
 • Промените и преиздаването на билетите трябва да са приключили най-късно до 31 август 2020г.
 • Новата дата за пътуване трябва да е не по-късно от 31 март 2021г или в рамките на максималния срок на валидност на билета

ВАУЧЕР (TCV) С ДОПЪЛНИТЕЛНА СТОЙНОСТ

В случай, че пътникът не приеме промяна на дата/маршрут, или няма възможни опции за премаршутиране, той има право да поиска ваучер (TCV) за сума, равна на стойността на закупения билет или неговата остатъчна стойност, увеличена с фиксирана сума, както следва:

 • При анулиран вътрешен полет – 15 евро
 • При анулиран международен полет – 15 евро
 • При анулиран интерконтинентален полет – 60 евро

Ваучерът с увеличена фиксирана сума ще е валиден за закупуването на други билети до дестинации, обслужвани от Alitalia, и ще може да се използва в рамките на една година от датата на издаването му.

Ваучер (TCV) трябва да бъде заявен не по-късно от 31 август 2020 г.

 

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СУМИ (REFUND)

В случай, че пътникът не приеме промяна на дата/маршрут, или няма възможни опции за премаршутиране, или не приема ваучер (TCV), се разрешава стартиране на процедура по Refund Application за пълната непролетяна сума на билета.

Възстановяването трябва да бъде поискано в рамките на 31 август 2020 г.

 

Всички пътници с незасегнати полети в периода от 23 февруари до 30 юни 2020 и самолетни билети, издадени до 30 април 2020, които се притесняват да пътуват, могат да поискат следното до 31 август 2020:

ПРОМЯНА НА ДАТА ИЛИ ПРЕМАРШУТИРАНЕ

Промяната на дата е без такса.

 • При резервиране на полет, опериран от Ал Италия, се резервира оригиналната резервационна класа, или първата възможна, в същата кабина на обслужване.
 • При резервиране на полет, опериран от друг превозвач, но с номер на Алиталия, се резервира оригиналната резервационна класа в същата кабина на обслужване
 • Премаршутиране – Пътниците, притежаващи билети на Alitalia за временно прекъснати полети, с поне един AZ полетен сегмент, могат да бъдат премаршутирани по полетите, изброени в RE-ROUTING SECTION в AlitaliaConnect
 • Промените и преиздаването на билетите трябва да са приключили най-късно до 31 август 2020г.
 • Новата дата за пътуване трябва да е не по-късно от 31 март 2021г или в рамките на срока на валидност на билета
 • В случай на разликата в цената между новия и стария билет, се дължи доплащане от пътника

ВАУЧЕР ЗА БЪДЕЩО ПЪТУВАНЕ

В случай, че пътникът се притеснява да пътува, той има право да поиска ваучер за сума, равна на стойността на закупения билет.

Ваучерът ще е валиден за закупуването на други билети до дестинации, обслужвани от Alitalia, и ще може да се използва в рамките на една година от датата на издаването му.

Ваучер трябва да бъде заявен не по-късно от 31 август 2020 г.

Заявката може да бъде направена и след планираната дата на пътуване.

 

Turkish Airlines:

1/ Безплатна промяна и без доплащане за разлика в тарифата за всички самолетни билети, издадени до 20 март 2020г:

 • Zero Change Fee: За всички, които вече са избрали нови дати за своето пътуване, може да се възползват от 1 безплатна промяна на дата
 • Change to Open Ticket: за всички, които все още не са избрали нови дати за своето пътуване, може да се възползват от възможността за отворен билет
 • Условията, за да се възползвате от една от двете възможности са:
 • Самолетните билети трябва да са издадени до 20 март 2020г
 • Всички полети в билета трябва да завършват до 31 декември 2020г.
 • Новите дати на полетите трябва да са не по-късно от 28.02.2021
 • Промяната трябва да се направи за полет в същия регион като първоначалната дестинация на билета
 • Zero Change Fee дава право на една промяна без глоба и без доплащане по желание на клиента
 • Change to Open Ticketза да се възползвате от правото за отворен билет, трябва да се откажете от пътуването си преди началото на полета по Вашия билет.

2/ Промяна на билет без глоба, с доплащане при разлика в тарифите за всички самолетни билети, издадени в периода 21 март 2020 до 31 май 2020г.:

 • Flexible Change: промяна без глоба с доплащане при разлика в тарифата на стария и новия билет:
 • Условията, за да се възползвате от тази възможност са:
 • Самолетните билети трябва да са издадени в периода 21 март 2020г до 31 май 2020г.
 • Всички полети в билета трябва да завършват до 31 декември 2020г.
 • Новите дати на полетите трябва да са не по-късно от 31 декември 2021г.
 • Промяната може да се направи по всяка една дестинация, предлагана от Турски авиолинии без глоба със съответното доплащане
 • Може да се приложи и Change to Open Ticketза да се възползвате от правото за отворен билет, трябва да се откажете от пътуването си преди началото на полета по Вашия билет.

3/ Възстановя се пълната сума на билетите при анулиран полет от Турски авиолинии:

В съответствие с решенията, взети от органите на гражданската авиация, вашето възстановяване може да бъде извършено, след като компанията възстанови обичайния си режим на опериране на полетите си. Турски авиолинии съветват да кандидатствате след като полетите се нормализират или да прегледате другите изгодни опции, които се предлагат от компанията.

 

LOT: Нова политика във връзка с отменяне на всички полети на LOT до 15 май 2020:

Ако имате билет за полети, извършвани от LOT Polish Airlines, които са отменени поради закриването на въздушния трафик в Полша, закупени за пътуване между 15 март и 15 май 2020 г., можете да се възползвате от една от следните опции за да промените гъвкаво вашата резервация:

   • Опция 1: Използвайте стойността на вашия билет като ваучер:
    • Ваучерът ще важи за една година (12 месеца) след получаване. През това време можете да обмените ваучера за нов полет, който е планиран в рамките на следващите 12 месеца.
    • Ако искате да дадете ваучера на роднина или приятел? Отсега нататък не само пътникът може да използва ваучера за всеки полет, но и лицето, на което ще бъде предоставен.
    • Ако цената на новия билет, за който ще обмените ваучера, е по-ниска, разликата се възстановява като нов ваучер, който е валиден за 12 месеца от датата на издаване.
   • Опция 2: Безплатна смяна на дата + бонус ваучер за отстъпка от 30% при следващо пътуване с LOT:
    • Ако все още нямате планове за следващото си пътуване, отделете време. Имате една година от датата на закупуване на оригиналния билет, за да промените безплатно датата на заминаване. Можете да изберете нова дата на пътуване за една година от първоначалната дата на полета.
    • Ако изберете тази опция, ще получите от допълнителен код, даващ право на 30% отстъпка * при следващото Ви пътуване с ЛОТ. Промоционалният код ще важи за една година (12 месеца) след получаването. Кодът може да се използва за резервиране на всякакви полети, предлагани в маршрутна мрежа LOT, във всички класове на пътуване. *Отстъпката се прилага върху тарифита на билета, но не и върху летищни и други такси
   • Опция 3: Смяна на малшрут:
     • Можете също така да обмените билета си за отменения полет с друг билет по съвсем различен маршрут, когато е удобно за вас. Ако новият билет е по-скъп от закупения по-рано (например кратък полет до Лондон ще бъде заменен за междуконтинентален полет до Токио), ще приспадаме 200 PLN * от дължимата разлика в цената. *Отстъпката се прилага върху тарифита на билета, но не и върху летищни и други такси
     • Отделете време преди да планирате следващия си полет – имате една година от датата на закупуване на оригиналния билет, за да промените датата на заминаване. Можете да резервирате нова дата на отпътуване за всяко време до една година от датата на първоначалния полет.
     • Промяната на маршрута е приложима само за международни полети.
   • Опция 4: Възстановяване на сумата на билета (refund):
     • Ако нито една от горните опции не е задоволителна за вас, можете да кандидатствате за възстановяване на неизползвания си билет. Ако не сте започнали пътуването си, стойността на билета ще бъде възстановена изцяло. Частично използваният билет ще бъде възстановен изцяло само за всички неизползвани части от пътуването.
     • Поради много големия брой заявления, срокът за обработка на искания за възстановяване е значително удължен.

NB: Моля, обърнете внимание, че отмененият билет остава валиден за една година от датата на покупката. Можете да отделите време, преди да изберете една от предлаганите опции: да обмените билета си за ваучер, да промените гъвкаво датата на заминаване или да изберете нов маршрут.

 

Air France / KLM :

 • При промяна на полет или при анулиране от страна на авиокомпанията, може да се направи смяна  без глоба , ако има налични свободни места.
 • За всички билети издадени до 31.03.2020, с дата на полет до 31.05.2020 , можем да направим промяна без глоба( само с доплащане ако има разлики в тарифите , ако има такива) , с дата на полет не по-късно от 31.05.2020
 • Авиокомпанията не позволява рефънд на билети, дори и при анулиран полет. Единствено може да се издаде ваучер , който да се ползва в рамките на една година.

 

British Airways:

 • възстановя се пълната сума на билетите при анулиране на полет
 • При промяна на полет или при анулиране от страна на авиокомпанията, може да се направи смяна  без глоба , ако има налични свободни места.
 • за билети издадени  до 13.03.2020, с оригинални полети между 14.03.2020 до 31.05.2020 може да се направи  една промяна на дата без глоба по желание на клиента. Новата дата трябва да  бъде не по-късно от 31.12.2020 *
 • Или да се получи ваучер със срок за ползване до 12 месеца от оригиналната дата на отпътуване

 

Emirates:

Считано от 25 март 2020 , авиокомпания Emirates спира всички свои пътнически полети за срок от две седмици (засега)

За всички издадени билети до 31 март 2020 година се прилагат следните правила и процедури при следните причини за промени на билетите:

– Забрана за пътуване – при наличие на забрана от страна на държавните институции за пътуване до/от дестинацията;
– Препоръки – при издадена препоръка от страна на държавните институции за въздържане от пътуване;
– Промяна в условията за издаване на виза/карантина – при необходимост от издаване на виза в посолство, което замества досегашно издаване на място ИЛИ задължителна карантина в дестинацията;
– Пътникът не може да стигне до летището – отнася се за държави, в които правителството е забранило излизането от домовете и пътниците нямат възможност да стигнат до летището;
– Анулиран полет.

Разрешава се промяна на дата и дестинация без да се събира глоба и fare difference в която и да е RBD от същата класа на обслужване. Събира се разлика в тарифата и летищните такси за новите дати и дестинация само ако новата дестинация е в друг регион от оригиналния.

Aeroflot:

 • възстановя се пълната сума на билетите при анулиране на полет
 • При промяна на полет или при анулиране от страна на авиокомпанията, може да се направи смяна  без глоба , ако има налични свободни места.
 • Mоже да се направи една промяна на дата без глоба по желание на клиента. Новата дата трябва да  бъде не по-късно от 30.05.2020 *

 

Aegean Airlines:

Условия при анулирани полети:

 • Не се разрешава рефънд при анулирани полети
 • На пътниците могат да се предложат следните варианти:
 1. Смяна на дата без да заплащат глоба.
 2. Може да се издаде ваучер . Валидността на ваучера е в срок от 12 месеца от оригиналната дата на издаване на билета. При билети по започнало пътуване е валиден до 12 месеца от датата на първия полет.
 3. Да се направи рефънд по условие на тарифата.

!NEW: Само в периода от 16-ри до 27-ми април 2020 Aegean Airlines предлагат безплатни промяна на полети и без доплащане за новите дати на пътуване:

 • Безплатна промяна и без доплащане за разлика в тарифата между новата и старата дата
 • За издадени билети с поне един между 01 април и 31 юли 2020г
 • За нови дати на пътуване между 01 септември 2020 и 27 март 2021г

До 30 април 2020 безплатна промяна на дата за всички билети, издадени преди 09 март 2020г.:

 • За всички билети на Aegean Airlines и Olympic Air, издадени преди 09 март 2020 г. без значение от маршрута и датите на пътуване, за които е издадени
 • Без ограничение в датите за новото пътуване
 • Без такса за промяната
 • Заплащат се разликата в тарифата между старите и новите дати на пътуване, ако има такава

До 30 април 2020 безплатна промяна на дата за всички билети, издадени от 10 март до 30 април 2020г.:

 • За всички билети на Aegean Airlines и Olympic Air, издадени в периода 10 март до 30 април 2020г. без значение от маршрута, по който са издадени, но само за полети след 10 март 2020 г.
 • Новите дати на пътуване трябва да са след 10 март 2020 г.
 • Без такса за промяната
 • Заплащат се разликата в тарифата между старите и новите дати на пътуване, ако има такава

Fly Dubai

 1. По желание на пътника:
  – rebooking– до 31 март се позволява промяна на дата без да се прилага глоба, като се доплаща само ако има разлика в тарифата;
  – refund– прилагат се условията на тарифата.
 2. При анулиран полет от страна на flydubai:
  – rebooking– при промяна на дата до 60 дни от оригиналната дата не се събира нито глоба, нито разлика в тарифата в случай, че има такава; при промяна на датата за повече от 60 дни от оригиналната дата не се прилага глоба, но при наличие на разлика в тарифата тя се събира. Промените и в двата случая трябва да бъдат направени до 31 март 2020.
  – refund– позволява се full refund, като се прилага процедурата по-горе.

Ryan Air:

 • За билети издадени до 30.03.2020, могат да се направи промяна на дата без глоба , като новите дати трябва да бъдат до 31.12.2020*

Единствено се приспада само глобата.. Всички разлики в тарифите и летищните такси за новите дати на пътуване се дължат към авиокомпанията към датата момента на промяна.

*Авиокомпаниите запазват правото си да променят процедурите си